Skip Navigation Links

Щомісячно близько 100 людей отримують допомогу у Волонтерському центрі ХДУ

З перших днів повномасштабного вторгнення у Херсонському державному університеті активну роботу веде Волонтерський центр, який володіє інформацією про всі потреби представників академічної спільноти та надає гуманітарну допомогу викладачам, співробітникам та студентам.

2 травня 2024 р.

Серед питань квітневої вченої ради ХДУ – звіт про діяльність Волонтерського центру ХДУ. Доповідачкою виступила керівниця Волонтерського центру ХДУ Тамара Мандич, яка розповіла про проміжні результати роботи, адже діяльність продовжується.

Так за словами Тамари Мандич у період тимчасової окупації Херсона з березня до червня 2022 р., велась робота по забезпеченню продуктовими наборами. Їх отримали 219 співробітників, у тому числі й ветерани праці; 7 аспірантів і 20 студентів. Загалом за ці чотири місця було роздано 284 продуктові набори. Також відбувалось забезпечення ліками, яких практично не було в аптечних мережах.

Через небезпеку, пов’язану з окупацією, Волонтерський центр вимушений був призупинити активну роботу, працюючи лише над точковим забезпеченням потреб співробітників. Після звільнення Херсона 11 листопада 2022 року, розпочалася друга активна фаза. Кількість виданої гуманітарної допомоги співробітникам херсонського офісу ХДУ з моменту відновлення його діяльності - до поточного моменту: 1435 продуктових, 71 гігієнічний і 25 ремонтних наборів.

"Загалом ми дотримуємося тенденції, аби раз на місяць надавати допомогу викладачам і співробітникам, які знаходяться у Херсоні. У середньому на місяць допомогу отримують близько 100 представників академічної спільноти", – наголосила керівниця Волонтерського центру.

Окремо доповідачка представила цифри щодо волонтерської діяльності на базі івано-франківського офісу ХДУ. Тут максимальне охоплення - 140 осіб.

Характер допомоги: продуктові набори, засоби гігієни, медикаменти та медичні послуги, одяг, побутові речі.

Крім того, Тамара Мандич зауважила, що крім гуманітарної охоплюється проєктна та просвітницька робота. За її словами відбулася презентація проєкту «Mobile for life» у Конкурсі проєктів «Молодіжний форум соціальних ініціатив імені Андрія Бойка» на базі Університету Короля Данила у Івано-Франківську (жовтень 2023 р.). Серед 20 заявок Волонтерський центр ХДУ посів І місце.

Це й співпраця зі Школою волонтерів соціально-психологічної служби ХДУ, де було проведено зустріч щодо Міжнародного дня волонтера «За покликанням серця». Також триває системне висвітлення діяльності на офіційному сайті університету.

Діяльність Волонтерського центру була б неможлива без підтримки ректора Херсонського державного університету Олександра Співаковського, Херсонської обласної військової адміністрації, Херсонської міської військової адміністрації, працівників херсонського офісу, а також цілої низки благодійників, громадських організацій, університетів-партнерів. Саме вони допомагають херсонцям, доставляючи у місто, а також у івано-франківський офіс допомогу.

«Безмежно вдячні всім, хто підставляє плече незламним херсонським освітянам. Назву кожної організації, ім’я кожного благодійника ми фіксуємо і публікуємо на сторінці центру. Волонтерський центр веде облік всіх отриманих вантажів та розподіляє їх між співробітниками», - каже Тамара Мандич.

Щодо основних кроків подальшої роботи та налагодження співпраці було окреслено:

  • Пошук і налагодження співпраці з вітчизняними і міжнародними благодійними організаціями;
  • Підготовка проєктних заявок, написання листів-звернень
  • Моніторинг ситуації:

- надання гуманітарної допомоги на базі двох офісів ХДУ; - актуалізація списків отримувачів;

- покращення комунікації

  • Співпраця з Первинною профспілковою організацією співробітників ХДУ, Радою ветеранів ХДУ, Соціально-психологічною службою ХДУ
  • Активізація спільної роботи з ГО “ДИВО”

Ректор ХДУ Олександр Співаковський висловив вдячність безпосередньо керівниці волонтерського центру ХДУ та усім, хто надає допомогу.

Заслухавши звіт та обговоривши інформацію керівниці Волонтерського центру ХДУ Тамари Мандич про діяльність Волонтерського центру ХДУ присутні підтримали запропонований проєкт рішення.

Пресцентр ХДУ

Опублікувати на Twitter Опублікувати на  Facebook Опублікувати на LinkedIn telegram viber

Можливості: Версія для друкуВерсія для друку Відправити другуВідправити другу