Skip Navigation Links

Представниці ХДУ взяли участь у Весняній школі Університету імені Адама Міцкевича

З 21 по 27 квітня на базі Університету імені Адама Міцкевича у Познані (Польща) відбулася Весняна школа на тему «Сталий розвиток та соціальні інновації». До заходу долучились співробітниці Херсонського державного університету: провідна фахівчиня гуманітарного відділу Світлана Лемещук та провідна фахівчиня приймальної комісії Світлана Скребовська.


Wednesday, May 01, 2024

Програма Школи була надзвичайно насиченою та цікавою. Лекції, воркшопи які відбувалися протягом тижня, дозволили поглибити знання в галузі сталого розвитку та соціальних інновацій.

«Найбільше мене зацікавила тема соціальних інновацій, яка надихнула думати про нові підходи та рішення у сфері соціальних викликів. Адже саме цей напрям пов’язаний із моєю роботою у гуманітарному відділі Херсонського державного університету. Презентації університету та консорціуму EPICUR були вкрай пізнавальними, дозволяли краще зрозуміти місію та внесок у розвиток освіти та науки», - розповіла Світлана Лемещук.

Особливо їй запам'яталася лекція на тему «Зміна клімату: найсерйозніший наслідок несталого розвитку». У ході заходу було зроблено акцент на важливості прийняття сталих рішень у вирішенні кліматичних проблем. Також, під час лекції про політику сталого розвитку та зелений розвиток було  сфокусовано увагу на глобальних та національних підходах до цих питань.

За словами Світлани Скребовської, програма Весняної школи була насичена лекціями, воркшопами, обміном досвідом, груповою роботою в сфері питань взаємозв’язку сталого розвитку та основних сучасних проблем, пов’язаних зі змінами клімату, забрудненням навколишнього середовища, оцінці ризиків і різних впливів, визначення їх відповідності соціальним та екологічним стандартам, можливості впливу та управління ними.

Під час групової роботи та воркшопів жваво обговорювалися питання підтримання принципів стратегії сталого розвитку на загально університетському рівні.

«Як провідній фахівчині приймальної комісії мені особливо сподобалася стратегія профорієнтаційної кампанії, яка передбачає залучення школярів до роботи Університету імені Адама Міцкевича. Діти шкільного віку (10-13 років) проводять тиждень в університеті, ніби вони вже є студентами. Для них проводять різні майстер-класи, практичні заняття, знайомлять з робототехнікою, STEM-освітою. По завершенню навіть видають "диплом" (звичайно, він не справжній, але діти в захваті). Називається тиждень таких заходів "кольоровий університет"», - поділилася враженнями Світлана Скребовська.

Учасниці Весняної школи висловили вдячність організаторам за можливість взяти участь у цьому заході, здобуті знання, новий досвід та взаємодію з колегами та експертами, які зосереджені на темі сталого розвитку.

"Щиро дякуємо університету Адама Міцкевича, доктору Kostia Mazur за теплий прийом та організацію Весняної школи. Вдячні ректору Херсонського державного університету Олександру Співаковському, проректорці з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Аллі Цапів та відділу міжнародних ініціатив та проєктної діяльності  за можливість брати участь у міжнародних програмах та навчаннях. Це мотивує нас як учасників і надихає всю нашу університетську команду!", – наголосили учасниці школи.

Пресцентр ХДУ

Publish to Twitter Publish to Facebook Publish to LinkedIn telegram viber

You can: Print versionPrint version Send to friendSend to friend